Loading

Ловно-рибарска дружинка

Ловна дружинка с.Врабево

 

Ловът е постоянен и неизменен спътник от съзряването и формирането на човешкото същество до нашата съвременна цивилизация. Няма начин тази дейност да не е била позната и на първите заселници на териториите около днешното село Врабево. Невероятното съчетание от полупланински масиви и равнини, прорязани от дерета пълни с животворна вода в землището на селото, са естественото обитание на много диви животни  от българската фауна.

Няма точни данни, кога е създадена Ловната дружинка в селото, но днес тя наброява 54 души и е най-масовата и най-добре организирана обществена организация на  територията на Врабево.  Стотици са врабевените занимавали се с лов през годините и е невъзможно те да бъдат изброени.

Председатели на дружинката в по-продължителни периоди от време през последните десетилетия, са били: Цанко Ковашки, Никола Дочев, Марин Мичев, Борис Цанков (Графа), Михаил Кунеков, Михаил Дешков, а през последните 20-25 години неизменен председател е Стефан Радионов Стратев.

Днес Ловна дружинка с.Врабево е една от водещите дружинки в Ловно-рибарско дружество гр.Троян. Много са местата в землището на селото облагородени и поддържани от ловците. Като се започне от построената преди повече от 40 години чешма в м.”Кара поле”, която врабевени и до днес наричат „Ловджийската чешма” и се стигне до постоянно почистваните и поддържани горски и полски пътища от членовете на дружинката.

На 13 октомври 2012 г. тържествено беше открита новата база на Ловна Дружинка с.Врабево. На откриването присъстваха Председателя на Съюза на ловците и риболовците в България - Иван Петков, Председателя на Общински съвет гр.Троян и Председател на Ловно-рибарско дружество гр.Троян – Минко Акимов , Кмета на Община Троян – Донка Михайлова. 

Facebook