Loading

Традиционни тържества, посветени на Св.Панталеймон

      Между 26 и 28 юли 2013 г. в с.Врабево се проведоха традиционните празници посветени на Св.Панталеймон ( светеца, чието име носи параклиса в местността "Гяур баир" ). Културните прояви започнаха на 26 юли (петък) с откриването на изложба - живопис на  художника Цветан Колев. Иложбата бе подредена в двора на къщата на известния български културолог - проф.Аксиния Джурова, която лично откри проявата. На събитието присъстваха много почитатели на изобразителното изкуство, жители и гости на селото.

       На другия ден 27 юли 2013 г. (събота) бе кулминацията на честванията на емблематичния за Врабево - "Гяур баир". Близо 1000 души се изкачиха до върха и станаха част от тържествата с които бе отбелязан деня на Св.Панталеймон - покровителя на народните лечители и патрон на едноименния параклис със светещ 16 - метров кръст към него. Някои от тях, оборудвани с палатки, прекараха там и нощта преди събота, а и тази срещу неделя. Празника започна с тържествен водосвет, извършен от местния свещенник, Отец Роман. След него Кмета на с.Врабево, Радион Стратев, приветства  жителите и гостите на селото, посетили проявата, с "Добре дошли" и им пожела весело и незабравимо прекарване на празничния ден. Гости на тържествата бяха Извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас - Н.Пр. Такаши Коидзуми, Областния управител на Област Ловеч - Г-н Милко Недялков, Кмета на Община Троян - Г-жа Донка Михайлова, Изп. директор на "Софарма" АД - Г-н Огнян Донев и др. Народното веселие продължи до късно вечерта с много музика и настроение. 
       Вечерта във фоайето на Народно читалище "Христо Ботев" бяха открити две изложби. Едната - фотографска с названието "България - атрактивна туристическа дестинация", а другата - наречена "Три поколения цветя"с картини, рисувани от три почитателки на изкуството, живеещи във Врабево: Светла Ковачева, Антоанета Пильова и Биляна Иванова. Празничните тържества продължиха с голям концерт на Централния площад в топлата юлска вечер, в който взеха участие японската изпълнителка Г-ца Такара Хашимото, групата за стари градски песни към НЧ "Развитие - 1869 г." гр.Дряново, местния фолклорен ансамбъл "Елица" към НЧ "Христо Ботев - 1911 г.", както и изпълнители от публиката, приели предизвикателството да застанат с микрофон в ръка срещу многобройната аудитория. Вечерта завърши с наблюдение на звездното небе от специално монтирания за целта телескоп на площада, от който се възползваха и малки и големи.
          Последния ден от тържествата - 28 юли (неделя) бе за най-малките. Под наслов "Усмихнато лято във Врабево 2013 г.", бяха организирани много забавления за присъстващите деца: "Наука на площада", включваща забавни и полезни игри от "Цирк на науката" към Фондация "Приложни изследвания и комуникации" гр.София; презентации на Клуб "Фотообектив" с.Врабево; ателиета по оригами и рисуване; кулинарен празник "Царица Баница"; демонстрации на автентични носии и занаяти; "Детето и безопасният интернет" - лесен урок за спокойствие и сигурност; дефиле "Усмивка" с участието на питомците на местната детска  градина. Проявата се превърна в един необикновено щастлив и хубав ден за малките жители и гости на селото, които видимо сияеха от забавните игри подготвени за тях.
         Всичко това стана факт благодарение на финансовата подкрепа на "Софарма" АД и  инициативността на Г-жа Зорница Китинска, представител на Център за европейско развитие и реализация и Кмета на с.Врабево - Г-н Радион Стратев.
          Амбициите на Кметство с.Врабево са празника с всяка изминала година да става по-атрактивен и по-посетен от жителите и гостите на селото.