Loading

Летни празници, посветени на св. Пантелеймон във Врабево

Летни празници, посветени на св. Пантелеймон във Врабево

Летните празници във Врабево, свързани с деня на светеца лечител, се превърнаха в традиция, след като преди четири години „Софарма”АД изгради параклис и огромен кръст в местността „Гяур баир“ в землището на селото. Параклисът носи името „Св. Пантелеймон, за когото се знае, че е живял през III век и е бил ученик при знаменития лекар Ефросин. Приел християнско кръщение и получил дара на лечителството и чудотворството. Бил убит мъченически през 305 г. по времето на император Максимилиян и вместо кръв от тялото му потекло мляко, така разказва краткото житие…

          Летните празници във Врабево се утвърдиха не само с почит към светеца лечител, но и с богатата културна програма, която събира много почитатели на изкуството в края на юли.

          Тази година началото им бе поставено с премиера на книгата „Сказание за Енравота Боян” от Цветана Качерилска в местната църква „Арх. Михаил”, състояла се на 21.07.  Книгата е посветена на първородния син на хан Омуртаг, Енравота, внук на хан Крум, който приема тайно християнството и бива посечен от брат си Маламир. Православната църква го канонизира за първия български свети мъченик.

 Новелата е посветена на 1150 годишнината от приемане на християнството в България, както и на 1200 г. от смъртта на хан Крум.

Кратка рецензия за книгата направи Милка Стратева, а откъси от книгата прочете авторката. Групата за църковно пеене към НЧ”Хр. Ботев - 1911” с ръководител М. Стратева изпълни църковно-славянски песни, което допринесе за тържествената и неповторима атмосфера.

На 24.07. по инициатива на проф. Аксиния Джурова и режисьора Владимир Игнатовски бе открита изложба живопис и дърворезба в частната галерия „Дворът”  под наслов „Терзийско гостува на Врабево”. Изложбата бе открита от кмета на Врабево Радион  Стратев и изкуствоведа проф. Аскиния Джурова.

В неповторимата атмосфера на реставрираните стари къщи бяха изложени картини на известния художник Цвятко Дочев, майстор на сезонния пейзаж; Ирена Дочева, живописец, която работи предимно в областта на натюрморта и пейзажа; Спас Дочев, скулптор, който представи пластики от метал и керамика; както и Владимир Златков, майстор на дърворезбата и миниатюрната пластика у нас и известен творец в Европа. Сред гостите бяха и художниците: доц. Цветан Колев от Великотърновския университет, живописец, който миналата година направи изложбата „Пътят” в същата галерия по време на летните празници във Врабево; Милко Божков, живописец, един от емблематичните художници на Варненската група; Веско Колев, живописец и скулптор от с. Кърнаре, който живее в Дълбок Дол и ежегодно организира пленери в собствения си дом; Иван Янев, родом от Врабево, направил първата изложба в галерия „Дворът” преди 3 години.

След като разгледаха творбите, гостите и домакините се отправиха към етнографско-историческия музей в селото, където секретарят на читалището Цветана Качерилска запозна гостите накратко с историята и забележителностите на селото, като подчерта специалното място, което е отделено в  музея на проф. Марин Върбанов, художник-приложник, творец с международна слава и значение, чиито родови корени са от Врабево.

В сенчестия двор на музея, сред уюта на старинните предмети, по време на коктейла творци и местни хора имаха възможност да се опознаят и споделят впечатления.

Същата вечер на площада в селото бе организиран фолклорен празник „На хорото”, където се събраха любителски танцови състави: Клуб за народни танци „АД- Софарма” от София; танцова формация „Росна Росица” от Априлци;  Клуб „Хоро Катерина” от читалище „Светлина” в Шипково; група за народни танци към НЧ”Просвета”, Троян; танцов състав към читалище „Развитие” в с. Орешак, както и група за народни танци към НЧ ”Хр. Ботев”, Врабево. Фолклорният празник продължи до късно и от площада се пренесе в ресторанта, където надиграването продължи с майсторство и горещата страст. Към тях се присъедини и танцовият състав „Здравец” към НЧ” Наука”, Троян.

На 26.07/събота/ ловешкият владика Гавриил отслужи тържествена света литургия в параклиса „Св. Пантелеймон”, пред събралите се стотици хора – жители и гости на Врабево. Музикалните изпълнения на гостуващия оркестър ”Родопско настроение” от Смолян и двете гайди огласяха високия връх, съчетал легендарното минало с настоящето, пазещ както паметта, така  и надеждата на хората под закрилата на светеца лечител. Присъстващите са насладиха и на изпълненията на Ивелина  Андреева, лауреат на детски международен фестивал в Италия.

Празникът бе организиран с  финансовата подкрепа на „Софарама – АД”, Община Троян; Радослав Анастасов – фирма”Капитал груп – ООД” и Кольо Петков Колев.

                            

                                                                             Цветана Качерилска