Loading

Традиционна изложба в Галерия „Дворът”

Традиционна изложба в

Галерия „Дворът”

Алтернативното пространство за изкуство във Врабево се разраства

При изключителен интерес се откри петата поредна изложба на открито в галерия „Дворът“

          Откакто картините превзеха плевните във Врабево, там вече всичко е възможно. В събота в троянското село се събраха над 20 известни художници от цялата страна, както и ярки личности в науката и шоу-бизнеса, бизнесмени и управници.  Може да се каже и по друг начин.

           Откакто проф. Аксиния Джурова и проф. Владимир Игнатовски имат в селото летни къщи, те могат и си позволяват да показват изкуството и по този начин. В двора, в плевнята, сред селския бит и природа.

-          „Искахме ние да се приобщим към жителите на Врабево и те да се приобщят към нас, а не да живеем в паралелни светове. Получи се много приятен синхрон“, казва при откриването на изложбата проф. Джурова.

           На практика в галерията „Дворът“ при изключителен интерес се откри петата поредна изложба на открито (2 – 6 юли, село Врабево, ул. „Минко Карата“ № 27 -29).   Тази година, след като бе изчерпан местния потенциал (в предишни издания гостуваха творци от Терзийско и Дълбок дол), участниците са от цялата страна.

            Ето как точно и образно ги представи проф. Аксиния Джурова: „Имаме творби на Василка Монева, един деликатен творец от Русе, които показват експлозията на цветовете. Скулпторът Кирил Мескин, който  извайва от речни камъни блестящи пластики, приличащи на „отломъци от стари цивилизации“. Аршак Нерсишян - арменец, който от 20 години живее в България, се представя със серия картини в стил „топъл южен неокубизъм“. Надя Станчева, съпруга на Аршак, показва няколко картини, „влюбени във византийското синьо“. Художникът Цветан Колев от Трявна е най-честият гост в галерията, сега се представя със серията „Изгубените планети“. Изявата е със специалното участие на проф. Греди Асса, току-що завърнал се от Италия. Той показва три платна, с които се „връща към своите корени. С тези картини правим анонс към бъдеща изложба на Греди Асса във Врабево“, поясни проф. Джурова.

           Сред ценителите на изкуството бяха директорът на офиса на Mitsubishi Corporation в София  Хирофуми Аджичи,  проф. Анчо Калоянов, проф. Петър Стефанов, скулпторът проф. Стефан Лютаков (със съпругата Елена) от ВТУ, писателят Иван Куликов, ловешките художници Николай Добрев и Найден Найденов, бившият кмет на Априлци доц. Бенко Вълев и други. На откриването дойдоха още кметът на Троян Донка Михайлова, епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, и разбира се, Радион Стратев, кмет на Врабево.

            Това алтернативно пространство за изкуство под открито небе явно има бъдеще. Единственият недостатък е, че трябва да се съобразя с атмосферните промени. Защото при дъжд, какъвто заваля по-късно над Врабево, трябва да се реагира много бързо.

Галерия

 

Цветан Тодоров, в. Новините глас