Loading

Спорт

Най – популярния спорт във Врабево е футболът. По спомени на стари жители от селото още през 20-те и 30-те години на миналия век този спорт е бил познат сред тогавашната младеж и макар и не организирано той е бил практикуван. След 1950 г. Врабево има представителен футболен отбор в продължение на повече от половин век. В началото той е носил името „Урожай”, но впоследствие е преименуван на „Спартак”. Под това име отбора участва десетилетия наред в областната футболна група и постига забележителни успехи. През 60-те и 70-те години на ХХ век, „Спартак” Врабево е един от най-стойностните отбори в бившия Ловешки окръг като нееднократно е в челото на класирането. Но най-значимите си успехи отбора постига през 80 –те години, когато след две втори места с треньорите Емил Цветков и Стефан Спасов, под ръководството на Стефан Пунчев, бивш футболист на „Раковски” Севлиево,   достига и първо място в групата и само липсата на средства не позволява влизането му в по-горните групи на зонално и републиканско ниво.

Много врабевени са минали през футболния отбор на „Спартак” Врабево, голяма част от тях не са между живите. Не е възможно в този материал да бъдат вписани всички писали историята на футбола във Врабево, но все пак трябва да се споменат някои имена, оставили трайна диря сред любителите на спорта в селото: Борис Боев (Бач Бою) - един от най-самоотвержените  вратари в историята на „Спартак”; Петко Кръстев (Бандето) – впоследствие най-върлия фен на отбора, не изпускащ мач на любимия си отбор; Петър Игнатов Георгиев (Сърбина); Марин Киров (Дузгата); Петър Дамянов (Пунчи); братята Минко и Константин Карагьозови; Иван Петков (Шмагата); Георги Генков (Гоцо); Марин Генков (Мутката); Димитър Дочев (Батката); Стойно и Иван Стойнови; Михаил Дешков Маноев; Георги Николов (Патерицата); Георги Папурков; братята Стефан и Светослав Топузови – последният е и майстор на спорта по лека атлетика (троен скок); Минко Маринов (Паяка); Стефан Йочевски (Йочката); Илия Радионов; Никола Петров (Кольо Късия); Михаил Матеев Ковачев; братя Радослав и Тодор Койнакови; Владимир Прокопов (Градския); братята Марин и Ангел Петкови; Стефан Стойков; Иван Карагьозов; Марин Папазов (Бомбито); Михаил Мичев; Рени Пенчев; Радослав Илиев; Петър Николов; Найден Венков; Николай Георгиев (Шолека); Станимир Минков; Радион Стратев; Марин Минков (Малкия Паяк); Красен Прокопов; Станислав Николов – последния играещ треньор и организатор на „Спартак” и много други…  

Днес селото не разполага с представителен футболен отбор, но притежава един от най-добрите стадиони сред селата на Област Ловеч. На този спортен комплекс Врабево беше домакин на Републиканска селска спартакиада през 1982 г.

Освен футбол, в селото се е развивал и спорта Ръгби. Като отбора по този вид спорт има записано участие в Републиканското първенство през 1979 г., когато се нарежда на 9 място в България.

Трябва да бъдат споменати и трима майстори на спорта по лека атлетика свързани с Врабево: Васил Петков Караиванов, Светослав Лалев Топузов и Мария Дочкова.

Facebook